Schiphol organiseert internationale hackathon in Berlijn

Tech: https://www.emerce.nl/nieuws/schiphol-organiseert-internationale-hackathon-berlijn

*Op initiatief van Amsterdam Airport Schiphol organiseren zeven Europese luchthavens de {re}coding aviation hackathon. Ontwikkelaars worden uitgedaagd om nieuwe toepassingen te ontwikkelen die de reiservaring van passagiers moeten verbeteren.*

De {re}coding aviation hackathon wordt van 16 tot en met 18 juni a.s. gehouden in Berlijn. Naast Schiphol stellen de luchthavens van Stockholm (Swedavia), Frankfurt (Fraport), Genève, London Gatwick, München en Kopenhagen data beschikbaar. Waarom specifiek deze vliegvelden? “Het hackathon team heeft lukraak luchthavens benaderd over de hele wereld en deze zeven hebben toegezegd,” zegt een woordvoerder van Schiphol. “Er is geen selectie vooraf geweest. Een internationale hackathon is voor elk van de betrokken luchthavens interessant om tot innovatieve inzichten te komen die zij voor hun klanten – passagiers en airlines – in kunnen zetten. Het mooiste is om ooit tot een seamless passenger journey ‘over airports heen’ te komen. Daarvoor willen we onze innovatieve krachten bundelen.”

Bij de hackathon ligt de nadruk dus op overstappende passagiers. Transfers kunnen voor problemen zorgen wanneer er vertraging optreedt of bagage opnieuw ingecheckt moet worden. Door samen te werken en data met elkaar te delen, zijn vliegvelden beter in staat om dergelijke passagiersstromen in goede banen te leiden en vertragingen en reizigersongemakken te voorkomen.

Schiphol laat desgevraagd weten dat ook oplossingen met betrekking tot de lange wachtrijen waarmee de luchthaven momenteel te kampen heeft, welkom zijn. “We focussen tijdens de hackathon op de gehele passenger journey en alle stappen die de passagier moet doorlopen, van A-Z. Dus ook het securityproces.”
Vier thema’s

De hackathon is onderverdeeld in vier thema’s – *Life before the airport*, *Life at the airport*, *Life in between airports* en *Life after the airport* – die gezamenlijk alle facetten van een vliegreis omvatten. Van het boeken van een reis tot de reis zelf en van de paspoortcontrole tot de aankomst op de bestemming. Ieder thema heeft zijn eigen specifieke uitdagingen.

Deelnemers zijn vrij om de beschikbare API’s en datasets te gebruiken met behulp van toepassingen zoals AI, IoT en sensoren, chatbots, robotica en wearables. Zo zijn er onder meer vlucht- en wachttijddata en indoor navigatie API’s beschikbaar. Developers worden daarbij gevraagd om verder te kijken dan de standaard mobiele toepassingen en boekingssites.

De *overall* winnaar van de hackathon krijgt een volledig verzorgde reis aangeboden naar het Europese startup event, Slush, dat van 30 november tot 1 december wordt gehouden in Helsinki. De winnaars van de verschillende thema’s krijgen een rondvlucht in een helikopter. Ook stellen de deelnemende partners prijzen beschikbaar voor hun persoonlijke favoriet. Eerdere hackathonresultaten

Tijdens eerdere hackathons georganiseerd door de verschillende luchthavens, zijn toepassingen bedacht die verder ontwikkeld zijn en ook daadwerkelijk in gebruik zijn genomen. Zo gebruikt Fraport ‘FRAnky the Chatbot’, een Facebook chatbot die vragen van reizigers beantwoordt. Schiphol werkt op dit moment aan de implementatie van TimeFlies, een concept dat bedacht is tijdens de Dutch Open Hackathon 2016. TimeFlies biedt reizigers up-to-date informatie over wachttijden, vluchttijden en reistijden.

De zeven luchthavens die deelnemen aan de hackathon – die gehouden wordt op ‘neutraal’ terrein in Berlijn – verwerken gezamenlijk 294,2 miljoen passagiers op jaarbasis. In ongeveer 40 procent van de gevallen gaat het vliegreizen waarbij een overstap gemaakt wordt. Naast de zeven airports zijn Sita en KONE als technologische partners verbonden aan de hackathon. Ook zij stellen API’s beschikbaar.

Het laatste nieuws op News Junky

Advertenties