2016: 403 miljoen euro venture capital Nederland

Tech: http://www.emerce.nl/nieuws/2016-403-miljoen-euro-venture-capital-nederland

*Vorig jaar staken investeerders gezamenlijk 403 miljoen euro in Nederlandse startende en groeiende techbedrijven. Evenveel als het jaar ervoor Dat gaat tegen de algehele Europese groeitrend in. *

Op Europees niveau namelijk werd er niet eerder zoveel venture capital geïnvesteerd. Er ging meer geld naar meer bedrijven in groter rondes, aldus het VC-jaaroverzicht dat Dealroom publiceert (PDF). In totaal gaat het om 16,2 miljard euro durfkapitaal.

Verdeling over de sectoren:

De investeringen van 909 miljoen in Spotify, 330 miljoen in Global Fashion Group en 300 miljoen euro in Jumia waren de drie grootste transacties van het jaar.

Waar het Europese getal een groei van 12 procent laat zien, is het in Nederland status quo. In 2015 staken investeerders 403 miljoen in starters en groeiers en in 2016 precies hetzelfde.

Dealroom rekent uit hoeveel groeigeld er per inwoner van een land werd geïnvesteerd. In Nederland en in Duitsland is dat 24 euro. Daarmee zijn beiden hooguit middenmoters. Zeker wanneer de vergelijking wordt getrokken met Engeland (49 euro), Zweden (160 euro), Amerika (231 euro) en uitschieter Israël (313 euro).

Gekeken naar de herkomst van de risicodragend kapitaal komt 21 procent van het geld in Nederland uit de VS en 36 procent uit Nederland. Dat is ongeveer een Europees gemiddeld.

De cijferaars stellen vast dat er afgelopen jaar vooral groei zat in het aantal early stage-investeringen. De groep later stage-transacties groeide langzamer.

*Foto: Christiaan Kuun (cc)*

Het laatste nieuws op News Junky

Advertenties