Zeeuwse atoombunker voedt wilde cyberverhalen

Tech: http://www.emerce.nl/nieuws/zeeuwse-atoombunker-voedt-wilde-cyberverhalen

*Het Nederlandse Bunkerinfra Datacenters is fors in verlegenheid gebracht door de enorme publiciteit rond de grootschalige DDoS aanval op spambestrijder Spamhaus. Die zou zijn uitgevoerd vanuit de voormalige militaire atoombunker te Kloetinge. Dat klopt niet, maar het bedrijf dat de bunker in eigendom heeft werd desondanks overspoeld door mediaverzoeken uit de hele wereld. ‘Gisteren ontvingen wij een team van de Daily Telegraph die wij diep moesten teleurstellen. Er zijn geen vijf verdiepingen, geen tunnels, geen zwembad en er worden geen cyberaanvallen vanuit de bunker uitgevoerd.’*

Het Zeeuwse bedrijf wist afgelopen week niet wat het overkwam. Van CNN tot de New York Times, van een bezoek aan de bunker door The Daily Telegraph tot verzoeken om tv-optredens, het was niet de publiciteit waar Bunkerinfra Datacenters uit Goes op zat te wachten. In een uitgebreide verklaring legt de directie uit: ‘Wij zijn een startende onderneming en openen pas deze zomer onze deuren. Eigenlijk moeten we zeggen ‘sluiten we onze deuren’, want vanaf dan is het niet meer mogelijk de bunker te betreden als je er geen klant of relatie bent.’

Het was de grootste cyberaanval ooit, heette het in de kranten, de aanval door de schimmige Nederlandse webhoster Cyberbunker op het Britse antispambedrijf Spamhouse. Sinds 19 maart zou Cyberbunker zogenoemde DDoS-aanvallen hebben uitgevoerd op Spamhouse, omdat Cyberbunker op een zwarte lijst werd gezet. Op de site van Cyberbunker staat nog altijd te lezen dat het bedrijf is gevestigd in de Zeeuwse bunker. Dat klopt niet, de omstreden hoster verliet de bunker reeds in 2010.

Dat jaar is de bunker namelijk gekocht door Bunkerinfra Datacenters, dat naar eigen zeggen als enige ter wereld beschikt over een aaneengesloten netwerk van meerdere eigen datacenters in ondergrondse atoombunkers in Nederland en Duitsland (op een geheime locatie nabij Hannover). Het bedrijf lost een concreet probleem op: hoe bescherm je data tegen een natuurramp of een nucleaire meltdown zoals bij Fukushima?

Er zijn ettelijke miljoenen euro’s geïnvesteerd in de verbouwing van de bunker en men was juist bezig met nieuwe investeerders en partners om de komende groei op te kunnen vangen. De publiciteit kwam dus op een wel erg ongelegen moment. ‘Daar waar de vroegere Cyberbunker zich voornamelijk richtte op de donkere kant van het internet, de hackers en de organisaties die nergens anders onderdak kregen, richten wij ons als Bunkerinfra juist op het tegenovergestelde. Onze cliënten bestaan uit grotere ondernemingen, financiële instellingen, overheidsorganisaties en organisaties die de opslag van patiëntendossiers verzorgen.’

De bunker is ook nooit NATO grondgebied geweest ‘waar geen Nederlandse wet van toepassing zou zijn”, stelt de directie in reactie op wilde verhalen in de internationale pers. ‘Zoiets bestaat helemaal niet en de bunker is altijd puur door defensie gebruikt. Tussen 1960 en 1992 (het einde van de Koude Oorlog) is de bunker permanent gebruikt door militairen van het Provinciaal Militair Commando (PMC). Ook is de bunker gebruikt door de ‘Stay-behind’ organisatie, in de volksmond Gladio genaamd. Hierdoor zijn de verhalen over grote wapenvoorraden ontstaan’.

En ja, de bunker is ‘enorm’ met drie verdiepingen en ruim zestig ruimtes. Maar de tunnels waar men over spreekt zijn er niet, net zomin als wapendepots die al in de jaren negentig zijn opgeruimd.

Nog een maand wil Bunkerinfra Datacenters de media rondleiden in de catacomben van Bunker Kloetinge. Daarna worden pottenkijkers definitief geweerd.
[image: Capture]

Het laatste nieuws op News Junky

Advertenties